Wie is Gert-Jan?

Get Jan Wit

Gert-Jan Wit (1963) is een man met een missie. Spiritueel én met beide benen op de grond. Vastbesloten om met zijn bedrijf Boezt via de Wim Hof Methode en als ademhalingscoach mensen letterlijk meer lucht te geven.

De sportieve slager – de vierde generatie van het familiebedrijf Keurslagerij Wit &Wit- is geboren en getogen aan zee, in Den Helder. Dezelfde zee waarin hij als fanatiek zwemmer heel wat tijd doorbrengt. Zijn wil om het koude zeewater in de winter te tarten, brengt hem in contact met de Wim Hof Methode. “Ik volgde de opleiding van Wim Hof en leerde zoveel meer dan de kou trotseren. Mijn grootste openbaring? De juiste mindset en ademhaling zijn zo ontzettend belangrijk voor je welzijn! Daardoor heeft mijn leven een heel andere wending gekregen en is Boezt ontstaan.”

Instructeur Wim Hof Methode en ademcoach in Den Helder

De zwemactiviteiten van Gert-Jan, variërend van 10 tot 40 kilometer langs de Noord-Hollandse kust, blijven niet onopgemerkt door Wim Hof die hem aanmoedigt instructeur te worden van zijn methode. Gert-Jan doorloopt de Wim Hof Academy. Met de opleidingen Basis, Advanced en Master op zak laat Gert-Jan, die tevens gediplomeerd ademhalingscoach is, sinds 2017 mensen via zijn bedrijf Boezt kennismaken met de methode. Sinds die tijd krijgt hij steeds meer te maken met coachingsvragen op het gebied van ademhaling. Zo geeft hij 1-op-1 sessies maar hij werkt ook voor bedrijven en als mentaal coach met professionele topsporters. Daarnaast organiseert Gert-Jan via Boezt ook groepssessies op het gebied van ademhaling.

Sterker door kou en zuurstof

Via de Wim Hof Methode wordt koudetraining ingezet om het autonome zenuwstelsel en het bijbehorende immuunsysteem te beïnvloeden. Hierdoor wordt een sterkere weerstand gecreëerd waardoor lichaam en geest in balans worden gebracht. Gert-Jan legt uit dat de werking van de methode op het lichaam inmiddels ook wetenschappelijk is vastgesteld door twee professoren die zijn verbonden aan het Universitaire Radboudziekenhuis in Nijmegen.

“Tijdens de koudetraining maakt je meer witte bloedlichaampjes aan, de soldaten van je lichaam. Die trainingen hebben er bij mij voor gezorgd dat ik na dertig jaar astma, geen benauwdheid meer ervaar én geen medicijnen meer gebruik. Dat is toch iets wat je móet delen met mensen? Een bijkomend positief effect is dat je een betere versie van jezelf wordt. Ademhalen heeft mij stilte en focus gebracht en daardoor ben ik op een ander pad gekomen. Het pad dat ik volg met Boezt en graag met anderen wil delen.”

Verbinding tussen ademhaling en blokkades

Dit pad wordt voor Gert-Jan indringend zichtbaar wanneer hij tijdens de opleiding voor de Wim Hof Methode in Polen een ademhalingssessie ondergaat. “Ik ging heel diep in mijn gevoel en zag mijn overleden moeder. Ze was daar, in alle zintuigen. Ik kon haar zien, voelen, ruiken, proeven en horen. Zij wees mij de weg. Het is een heel bijzondere ervaring geweest die mij heeft gesterkt in de keuzes die ik maak.”

Uit een behoefte om nog meer te leren volgt Gert-Jan de opleiding tot ademcoach. Daar leert hij de verbinding te maken tussen ademhaling en blokkades in het lichaam. “Door de juiste ademhaling hef je blokkades op, het geeft je letterlijk lucht en ruimte.” Met beide opleidingen als basis en de nodige ervaringen als coach bewandelt Gert-Jan vastberaden zijn ingeslagen pad. “Met Boezt kan ik mensen inspireren om blokkades op te heffen. Het is een prachtige ervaring, want je keert terug naar de basis. Menig cursist vertelt mij dat ze na een aantal ademhalingssessies weer weten waar het werkelijk om gaat in het leven.”

Gert jan Wit
Gert-Jan in actie in de zee bij Huisduinen.